Antero ”The” Hynynen

Antero Hynynen mallia 2013
Antero Hynynen mallia 2013

Nimi: Antero ”The” Hynynen
Syntynyt: 1977
Pituus: 171 cm
Painosarja: -70 kg
Asento: vasenkätinen
Luokka: ammattilainen
Valmentaja: Prasong Pai Jongsungnern

Ammatti: thainyrkkeilyvalmentaja, ohjelmointi
Kansalaisuus: Suomi
Kotikaupunki: Helsinki
Otteluita: 91, voitot 64 (TKO 15), tappiot 25, tasan: 2
Lajiliiton ottelijatietokanta: Antero Hynynen – (SMTL) ottelijarekordi
Web: http://muaytribe.fi/antero-hynynen/
YouTube: Antero Hynynen – Videos
Facebook: https://www.facebook.com/AnteroHynynenMt
Gmail: Antero.Hynynen
*tietojen päiväys 1.10.2017

SAAVUTUKSET

2002 Suomenmestaruus hopea -63.5 kg vs. Samuli Lindström FIN
2003 Suomenmestaruus -63.5 kg vs. Mika Ristaniemi FIN
2003 amatöörien maailmanmestaruus pronssi -63.5 kg vs. Ziani Mostapha MAR
2004 Suomenmestaruus hopea -63.5 kg vs. Tommi Pitkälä FIN
2006 Estonia Open kulta -67 kg vs. Agnius Bolnius LTU
2006 Suomenmestaruus hopea -63.5 kg vs. Mika Ristaniemi FIN
2006 Pohjoismaiden mestaruus -63.5 kg vs. Mohammed El Mir DEN
2006 WMC Skandinaavian mestaruus -63.5 kg vs. Martin Akhtar SWE
2007 Suomenmestaruus -67 kg vs. Pasi Luukkanen FIN
2007 Pohjoismaiden mestaruus -63.5 kg vs. Malik Bah SWE
2007 amatöörien maailmanmestaruus pronssi -63.5 kg vs. Pontavee Naksrin THA
2007 SMTL vuoden miesottelija palkinto
2010 Suomenmestaruus -71 kg vs. Jani Lehtola FIN
2010 Baltic Olympic kulta -67 kg vs. Aleksey Frolov RUS
2010 SMTL vuoden miesottelija palkinto
2011 Suomenmestaruus -67 kg vs. Jarkko Kekarainen FIN
2011 amatöörien Euroopanmestaruus pronssi -67 kg vs. Yuri Enriko GER
2011 SMTL vuoden miesottelija palkinto
2012 amatöörien President’s Cup hopea -67 kg vs. Seyed Kaveh Soleimani IRN
2012 Thai Fight Semifinals -70 kg vs. Vitali Hurkov BLR

ENSIKOSKETUS LAJIIN

Antero aloitti thainyrkkeilyn 20-vuotiaana päästyään armeijasta vuonna 1998. Ennen thainyrkkeilyn aloittamista Antero oli rullalautaillut reilun seitsemän vuoden ajan ja harjoitellut armeija-aikoina juoksemista sekä lihaskuntoa. Anteron ensimmäinen seura oli Combat Academy, jossa hän harjoitteli suomessa tuolloin asuneen Jomhod Kiatadisakin oppilaana. Ensimmäisen ottelunsa Antero otteli vuonna 1999.

Vuonna 2000 Jomhod perusti King of the Ring -thainyrkkeilyseuran Kaapelitehtaalle Auvo Niinikedon avustuksella. Antero siirtyi Jomhodin perässä Kaapelitehtaalle, jossa edelleen harjoittelee ja ohjaa harjoituksia. Samaisena vuonna Antero aloitti opiskelun ammattikorkeakoulussa Helian IT-koulutusohjelmassa. Antero osallistui thainyrkkeilyn SM-kisoihin ensimmäisen kerran vuonna 2002 painosarjassa -63.5 kg, joissa taisteli tiensä finaalin asti häviten finaalissa pistetappion turkulaiselle Samuli Lindströmille. Antero voitti SM-kultaa ensimmäistä kertaa vuonna 2003.

Joukkuekuva MM-kisat 2003
Joukkuekuva MM-kisat 2003

Uran alkupuolella Anteron harjoitusohjelma piti sisällään hyvin paljon lajiharjottelua, tekniikkaan ja lihashuoltoon panostamisen jäädessä vähemmälle. Tämä koitui ongelmaksi, kun Antero valmistautui amatöörien MM-kisoja varten vuonna 2003. Viimeisellä harjoitusviikolla Anteron selkä oli niin pahasti jumissa, että käveleminen oli kivun takia mahdotonta. Lääkärissä käynti ja apteekin kautta kotiin, yksi kivuissa valvottu yö, ja vihdoin lihasrentouttajat alkoivat tepsimään. Vastoinkäyminen sai miehen miettimään, mutta ei estänyt Anteroa osallistumasta MM-kisoihin. MM-kisoissa sitkeä Hynynen otteli tiensä semifinaaliin asti, voittaen ensimmäistä kertaa MM-pronssia. Kisojen jälkeen Antero lisäsi harjoitusohjelmaansa lihashuollon.

Jomhodin lähtiessä takaisin Thaimaahan samaisena vuonna, alkoi Antero aktiivisemmin hakea valmennusta muualta, koska omalla salilla ei enää ollut ohjausta tarjolla. Antero tutustui Mika Pietilään, joka veti harjoituksia Porvoo Thaiboxing Clubilla, ja alkoi käymään Porvoossa mahdollisuuksien mukaan. Mika opetti Anterolle lisää tekniikkaa, mikä oli Anterolle enemmän kuin tervetullutta, hän imi tietoa kuin sieni. Väärin opittuja tekniikoita opeteltiin uudestaan.

Antero Hynynen harjoittelee kyynärpäälyöntiä säkkiin Thaimaassa
Antero Hynynen harjoittelee kyynärpäälyöntiä säkkiin Thaimaassa

Antero harjoitteli aamuisin hölkäten ja iltapäivällä keskittyen lajiharjoitteluun. Harjoituksia oli noin 10 viikossa, ja niiden painotus oli kestävyydessä ja tekniikassa. Opiskelujen edetessä valmistumista kohden alkoi kova opiskelutahti vaatia veronsa harjoittelusta, ja viedä kipinää ottelemisesta. Vuoden 2004 SM-finaaleissa koettu tappio laittoi Hynysen miettimään kilpauran lopettamista. Antero kärsi ylirasituksen oireista, opiskelutahtia ja treenaamista oli pakko höllätä. Vuoden mittaiseksi venynyt kisatauko ja opintojen hidastaminen alkoi hiljalleen helpottaa kiireisen miehen elämää, ja treeni alkoi taas tuntumaan paremmalta. Vuonna 2005 Antero valmistui IT-alan tradenomiksi Heliasta ja siirtyi työelämään IT-alalle. Suomessa harjoittelun lisäksi Antero alkoi käydä kuukauden pituisilla harjoitusmatkoilla Thaimaassa, jossa myös otteli ammattilaisotteluita mahdollisuuksien mukaan.

ALKUTAIPALEEN KOHOKOHTIA

Vuoden 2006 alussa Antero osallistui Tallinnassa järjestettyyn Estonia Open turnaukseen -67 kilon sarjassa voittaen kahden päivän aikana kolme ottelua ja kultaa. Vuonna 2006 PM-kisat järjestettiin Turussa. Antero saapui PM-kisoihin suoraan Thaimaan harjoitusmatkalta, lentokentältä aamuviideltä kotiin pudottamaan painoa, puolen päivän aikaan Turkuun puntarille ja vielä ottelemaan samana iltana. Thaimaan harjoitusmatkalla Antero oli ottanut kaksi ottelua, voittaen toisen pisteillä ja toisen tyrmäyksellä. Lisäksi juuri ennen reissua Antero oli otellut Lahden Combat Sports -turnauksessa Janne Ollosta vastaan voittaen tämän pistein. Kuukauden sisällä Anterolle kertyi 4 ottelua, joista 4 voittoa, yksi tyrmäyksellä ja pisteenä iin päällä amatöörien PM-kulta. Rankka mutta palkitseva kuukausi.

Antero Hynynen ja WMC-liiton Skandinavian mestaruusvyö 2006
Antero Hynynen ja WMC-liiton Skandinavian mestaruusvyö 2006

Heti seuraavassa kuussa Antero pääsi ottelemaan WMC-ammattilaisliiton Skandinavian mestaruudesta ruotsalaista Martin Akhtaria vastaan. Ottelu käytiin Ruotsissa Martinin kotiyleisön edessä mutta se ei ruotsalaista auttanut. Antero otti ottelusta pistevoiton ja samalla kruunasi hienon kisavuoden 2006 ammattilaisten PM-tittelillä. Samaisena vuonna Antero aloitti treenaamisen, kisaamisen ja töiden ohella opiskelun Helsingin yliopistolla tietojenkäsittelytieteiden opinto-ohjelmassa. Vuoden 2007 SM-kisoissa Antero otti SM-kultaa -67 kilon sarjassa pistevoitolla turkulaisesta Pasi Luukkasesta. Samana vuonna Hynynen voitti toistamiseen PM-kultaa -63.5kg sarjassa tyrmäten ruotsalaisen Malik Bahin kääntökyynärpäälyönnillä Anteron syntymäpäivänä käydyssä finaaliottelussa. Loppuvuoden huipennuksena Antero saavutti pronssia Thaimaassa järjestetyissä amatöörien MM-kisoissa. Hynynen oli tehnyt nimensä tunnetuksi Suomen thainyrkkeilypiireissä.

PAINOSARJASSA NOUSU

Anteron saadessa lisää ikää ja lihasmassaa alkoi miehen paino nousta niin, että otteleminen alle 63.5 kilon sarjassa alkoi olla haasteellista. Vuonna 2008 Hynynen vielä kokeili EM-kisoissa otella -63.5 kilon sarjassa. Ensimmäisestä ottelusta tuli kovasta painonvedosta huolimatta hieno keskeytysvoitto, mutta seuraavan päivän ottelu ja uusi painonveto olivat koville joutuneelle keholle liikaa. Pistetappio koko turnauksen voittaneelle nopealiikkeiselle Kazakhstanin edustajalle oli Hynyselle kova pala. Rankka kisarupeama vaati veronsa jatkuvan sairastelun muodossa ja Antero ei päässyt palaamaan kehään kuin vasta seuraavana vuonna. Anteron kiinnostus ravinnon laadun ja sisällön suhteen kasvoi näiden tapahtumien myötä. Miehen oli tehtävä silloin hurjalta tuntunut päätös ja noustava ottelemaan ylemmässä painosarjassa. Näihin aikoihin Hynynen tutustui thaimaalaiseen ammattivalmentajaan Prasong ”Pai” Jongsungnerniin, joka oli Suomessa lomalla suomalaisen vaimonsa kanssa ja kävi ohjaamassa muutamat harjoitukset Kaapelitehtaalla. Alla kuva joka on otettun Pain vierailun aikana Kaapelitehtaalla.

King of the Ring ryhmäkuva 2008
King of the Ring ryhmäkuva 2008

Vuoden 2009 aikana Antero palasi takaisin kehään ja otteli muutamia ammattilaisotteluita Thaimaassa, Tanskassa ja Venäjällä. Vuonna 2010 Antero osallistui SM-kisoissa 71 kilon painosarjaan, koska halusi saada kisoissa mahdollisimman monta ottelua, ja alemmassa painosarjassa oli vähemmän osallistujia tarjolla. Antero selvisi karsinnoista ja voitti finaalissa SM-kultaa kaataen Turkulaisen Jani Lehtosen pistein. Hynynen oli osoittanut itselleen, että voi otella isommassakin painosarjassa. Samaisen vuoden keväällä Hynynen osallistui Pietarissa järjestettyyn Baltic Olympic -turnaukseen, jossa voitti -67 kg sarjassa kultaa. Kisareissulta jäi kultamitalin lisäksi muistoksi ottelussa murtunut nenä, jonka Hynynen sai kaatuessaan kiinniottotilanteessa venäläisen päälle lyöden nenänsä tämän polveen. Tämä aiheutti Hynyselle kuukauden päästä Italiassa käydyissä EM-kisoissa ongelmia paikallisen lääkärin kanssa, eikä Hynynen saanut jatkaa EM-kisojen karsintavoiton jälkeen ottelemista kisoissa.

King of the Ring ryhmäkuva ottelijatiimistä 2013
King of the Ring ryhmäkuva ottelijatiimistä 2013

Vuonna 2011 Antero kuuli iloisen uutisen; Pai Jongsungnern oli muuttanut vaimonsa kanssa Suomeen asumaan. Pai alkoi valmentaa Hynystä, ja harjoitteluun löytyi taas uusi vaihde. Lisäksi Antero lisäsi harjoitusohjelmaan nyrkkeilyä kokeneen nyrkkeilyvalmentajan Veli-Matti Välimäen ohjauksessa. Antero voitti jälleen SM-kultaa -67 kilon sarjassa kaataen finaalissa Jyväskylän Jarkko Kekaraisen. Antero osallistui myös Turkissa pidettyihin EM-kisoihin -67 kilon sarjassa tyrmäten karsintaottelussa isäntämaan edustajan kääntökyynärpäälyönnillä leukaan. Hienon tyrmäyslyönnin lisäksi kisoista jäi muistoksi EM-pronssimitali. Seuraavana vuonna alkoi Pain valmennuksen tuloksia näkyä; hieno tasainen ottelu EM-kisoissa moninkertaisen maailmanmestarin Andrei Kulebinin kanssa, mikä päättyi hienoiseen pistetappioon. Heti perään Iranissa järjestetyn President’s Cup -kilpailun hopeamitali turnauksessa, jossa Antero otteli neljän päivän aikana kolme ottelua ja suoriutui neljästä punnituksesta. Hieno ottelu thaimaalaisen Rajadamnern-mestarin Check Binin kanssa kesän alussa, sekä vuoden loppuhuipennuksena osallistuminen Thai Fight 2012 -ammattilaisturnaukseen, jossa Hynynen otteli semifinaaliin saakka -70 kilon painosarjassa häviten pistetappion Valko-Venäjän Vitali Hurkoville. Vuosien työ alkoi tuottaa tulosta, Hynynen alkoi olla tunnettu nimi ympäri thainyrkkeilymaailmaa. Hienon kisavuoden lisäksi Antero valmistui Helsingin yliopistolta tietojenkäsittelytieteiden kandidaatiksi ja siirtyi töihin IT-alalta pelialalle. Opinnot oli aika jättää sivuun, Antero alkoi olla valmis siirtymään ammattilaiskehiin.

KOHTI UUSIA HAASTEITA

Anteron yläpotku ottelussa Jenrob Sakhomsinia vastaan Thaiboxing Night -tapahtumassa 27.4.2013
Anteron yläpotku ottelussa Jenrob Sakhomsinia vastaan Thaiboxing Night -tapahtumassa 27.4.2013

Vuoden 2013 keväällä Hynynen järjesti yhdessä seuransa King of the Ring ry:n kanssa Helsinkiin suuren thainyrkkeilytapahtuman, koska halusi päästä ottelemaan kotiyleisön edessä ja vastaavaa tapahtumaa ei ollut aikoihin Helsingissä järjestetty. Ottelussa Hynynen kohtasi taitavan Thaimaalaisen Jenrob Sakhomsinin, joka oli kaksinkertainen Thaimaan TV7-kanavan mestari. Taistelusta tuli ikimuistoinen kun Jenrob sai heti ensimmäisessä erässä avattua Hynysen otsaan ison haavan, josta vuosi näyttävästi verta läpi ottelun. Ottelu kesti täydet viisi erää ja Hynynen osoitti sisukkuutensa haastaen Jenrobia loppuun saakka. Hieno ottelu päättyi Thaimaalaisen pistevoittoon mutta Hynynen oli saanut yleisön puolelleen. Samaisena syksynä Antero kävi Tampereella Chitalada Showdown V -tapahtumassa ottelemassa toistamiseen kokenutta thaimaalaista mestaria vastaan. Tällä kertaa vastassa oli Samranchai 96 Penang -niminen ottelija, joka oli myös TV-7 kanavan mestari. Tämä tasainen ottelu päättyi thaimaalaisen niukkaan pistevoittoon, mutta jälleen Antero oli osoittanut antavansa viihdettä täydet viisi erää. Vauhdikkaat ottelut kovien thaimaalaisten ammattilaisten kanssa ovat antaneet Suomen kokeneimmalle thainyrkkeilijälle lisää virtaa koneeseen. Hynynen on amatöörinä saavuttanut jo paljon, mutta onneksi miehellä on vielä ammattilaisena haasteita edessään.

Antero Hynynen GCE kamppailutapahtuma promovideon kuvauksissa
Antero Hynynen GCE kamppailutapahtuma promovideon kuvauksissa

Jos haluat pysyä kärryillä miten Anteron tarina etenee niin käy tykkäämässä Anteron FB-sivusta https://www.facebook.com/AnteroHynynenMt

..ja seuraa kaverin otteluita netistä (ja livenä) Youtube – Antero Hynynen

Päivitys! Syksyllä 2016 Antero Hynynen on perustanut uudenlaisen thainyrkkeilysalin Muay Triben. Anteron lisäksi kuviossa ovat mukana valmentajat Prasong Jongsungnern (Muay Thai) ja Veli-Matti Välimäki (nyrkkeily). Lisätietoja Muay Tribe -verkkosivuilta.